תרבות האנושות




'הפנים של האחר הם תמיד "מה שלא אני" ולכן, הם תמיד מסתורין ושאלה.' אומר הפילוסוף עמנואל לווינס.
פילוסופים רבים הכירו בכך שתמונת המציאות שונה מאדם לאדם וקשה לאדם להבין מה רואה אדם אחר כאשר הם בוחנים אותה מציאות.
מחקרים מודרנים מצאו שהמוח מעוות את תמונת המציאות המגיעה להכרה. "למוח האדם יש ראש משלו" מסבירה הפסיכולוגית קורדליה פיין בספרה. מוח האדם התפתח באבולציה רבת שנים ליצירת תמונת עולם שעוזרת לאדם לשרוד. מסיבות שונות, כמו למשל הצורך להגיע להחלטות מהירות, המוח מסנן את המידע המגיע אליו מהחושים ובונה על סמך עובדות מסוננות ועל בסיס נתונים שעיקרו 'מערכת סטראוטיפים שנלמדו מסביבתו התרבותית ומנסיונו האישי' , תמונה המאפשרת לו להסיק מסקנות. למערכת כזו קוראים בקיצור 'השקפת עולם' מבוססת תרבות.
הצרה היא שלאנשים מתרבויות שונות, בסיס נתונים שונה, ומערכת סינון שונה במוחם.
כדי להבין את 'האחר' חייבים להכיר את הסביבה התרבותית שלו שקובעת את תמונת המציאות שהוא רואה ואת סולם הערכים שלפיהם הוא פועל.
באתר זה אני מנסה להציג פילוסופיה תרבותית בצורות בטוי שונות.
בהנחה שהאדם הוא בעצם מוחו, פילוסופיה זו מתבססת על אבולוציה של מוח האדם.
לדעתי במהלך מליוני שנות אבולוציה מינים שונים ובכללם האדם, התפתחו כפרטים הפועלים בצורה עצמאית אך יחד עם זאת גם כתא בתוך קבוצה. האופי הדואלי הזה אחראי לכך שאנשים מתנהגים באופן שונה ובצורה אחידה בהיותם בקבוצה.
לכן אי אפשר להבין התנהגות אדם כאשר בוחנים אותו כפרט בודד בלבד. חשוב להבין את התרבות הקבוצתית של 'האחר' ועד כמה היא קובעת את התנהגותו. אפשר לראות את 'הקבוצה' כגוף אורגני אחד. 
הדיון בפילוסופיה תרבותית מחולק לנושאים הבאים (אפשר לתקתק כל נושא כדי לקרוא):
פילוסופיה תרבותית מוצגת גם בספרים העלילתיים שבאתר.
הספר "להבין את האחר" מנתח איך מוח האדם מציג את תמונת המציאות
הספר "האיש שלא רצה להיות כבשה" מתאר בצורה אלגורית איך אדם מתנתק מהסביבה התרבותית שלו ובונה לו השקפת עולם בכוח המחשבה העצמאית שלו.
הספרים ב "חמש חומשי התרבות" מתארים סיפור התפתחות תרבות שתהיה לטעמי, ומבוססים על דמויות היסטוריות של אישים מהעבר ומהעתיד.
בקובץ המאמרים, בפרק 'תרבות' מאמרים הבוחנים אספקטים שונים של התרבות.
כל אמצעי הבטוי האחרים באתר הם נסיונות אומנותיים כגלויי תרבות.

No comments: